Wat is er te doen op Kos - bezienswaardigheden

Wat is er te doen op Kos? Ontdek de mooiste plekken!

0 Shares
0
0
0

Wat is er te doen op Kos? Ontdek in dit artikel alles wat er te doen is op dit Griekse eiland. Blonde bezocht Kos en maakte een mini-reisgids voor je. 

Kos maakt, net zoals Samos, onderdeel uit van de eilandenarchipel met de naam “Dodekanesos” in de Egeïsche Zee. Zo is Kos het op één na grootste eiland van de archipel – Rodos is de grootste – en het eiland ligt recht tegenover de Turkse badplaats Bodrum. Je bereikt Kos met het vliegtuig in ongeveer 3,5 uur. 

Voor Nederlanders die van fietsen houden is dit een fantastische bestemming. En wie van een goed feestje houdt kan zijn lol op in Kos-stad. Maar vergeet ook zeker de prachtige stranden en de mooie bergdorpjes niet. 

Over Kos

Warme zomers en milde winters: Kos kent een typisch Mediterraan klimaat. De temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot gemiddeld zo’n 32 graden (in juli en augustus): ideaal voor de zonaanbiddende vakantieganger dus! Door de diversiteit van het eiland is Kos geliefd bij verschillende leeftijden en allerlei soorten toeristen.

Voor Nederlanders staat dit eiland ook wel bekend als hét fietseiland. De meeste fietsroutes zijn namelijk vrij vlak en goed te doen met de fiets.

Eigenlijk is Kos in zijn geheel genomen niet zo heel spannend, vindt Blonde. Maar dat maakt het juist de ideale plek om echt even te ontkoppelen en maximaal te ontspannen.

Kos-stad

Kos-stad is de grootste vestigingsplaats op het eiland en de gezellige hoofdstad. Kos-stad ligt in het noordoosten van het eiland en heeft een rijke geschiedenis. Wanneer je door de smalle straatjes van de hoofdstad wandelt merk je al snel dat hier verschillende bouwstijlen door elkaar staan: van Romeinse tot Turkse architectuur en van Griekse tot Byzantijnse architectuur.

Er gebeurt van alles is Kos-stad, maar het is bij lange na niet te vergelijken met bijvoorbeeld Chersonissos op Kreta. Kos-stad heeft een geheel eigen karakter, dat ‘s nachts bruist, maar overdag eigenlijk vrij rustig is.

Agora (markthal)

De agora is het vroegere marktplein, waar veel marktkooplieden bij elkaar kwamen om hun handel te verkopen. Ook werden hier regelmatig bijeenkomsten gehouden. In de tegenwoordige tijd kun je het marktplein oplopen om wat toeristische, soms handgemaakte spulletjes te kopen.

De agora zoals je deze nu ziet (zie de foto hieronder) is trouwens niet dezelfde agora als van vroeger. De oude agora die in Kos-stad stond was ooit een van de grootste ter wereld. Nu rest er bijna niet meer dan hoopjes stenen en enkele zuilen.

Agora Kos

Fish Taverna

Als je van vis en zeevruchten houdt moet je zeker eens gaan eten bij de Fish Taverna in Kos-stad. Dit restaurant ligt in een fotogeniek straatje met vele trappen en typisch Grieks-blauwe elementen, waardoor veel toeristen dit ook een prachtlocatie vinden voor een Kodak-momentje.

Maar: eten kun je er dus ook. En hoe! Geniet van de vangst van de dag of bestel iets anders fishy van de kaart.

Wat is er te doen op Kos Fish Taverna

(jacht)haven

In de haven van Kos-stad zie je luxe superyachten en typische Griekse vissersboten. In de haven staat ook een groot kasteel met de naam Neratzia. Het kasteel was eerst toegankelijk voor publiek, maar sinds de aardbeving in 2017 is het gesloten vanwege instortingsgevaar.

Wat is er te doen op Kos haven van Kos

Wat is er te doen op Kos haven

Strand

Kos heeft meerdere stranden en een kustlijn van 112 kilometer. Aan zee en zand geen gebrek dus (en aan zon overigens ook niet). In Kos-stad vind je een fijn zandstrand met daarachter een aantal beachclubs.

Ideaal voor wie in Kos-stad overnacht en niet te ver wilt reizen om van het strand te genieten.

Avond- en uitgaansleven

Zodra de zon in de zee is gezakt barst het bruisende uitgaansleven los in Kos. Struin eerst door de winkelstraten, doe daarna een drankje op het terras en schiet uiteindelijk naar binnen bij feestcafé Orange Camelot. Waar op Kreta en in Salou de gemiddelde leeftijd van het uitgaansvolk rond de 18 jaar ligt, is dat in Kos gemiddeld iets hoger. Zeg zo rond de 21 jaar.

Vooral in de maanden juli en augustus gaat het hier helemaal los.

Kos oranje camelot

Wat is er te doen op Kos avondleven

Wat is er te doen op Kos avond en nachtleven

Paradise beach

Het mooiste strand van Kos heeft een bijpassende naam gekregen: Paradise Beach. Dit fijne zandstrand is goed voor een heerlijke dag ontspanning. Je kunt hier zwemmen in ontzettend helder water en eventueel ook genieten van een fun activiteit, zoals banaanvaren of jetskiën.

Paradise Beach Kos 2

Paradise Beach Kos

Paradise Beach Kos 4

Bergdorpje Zía

Het bergdorpje wordt geroemd om zijn pracht. Het zou een authentiek dorp zijn op het eiland, waar je als toerist nog even de ‘lokale cultuur’ op kunt snuiven. Blonde vond dat wel meevallen en vond vooral heel veel toeristische winkeltjes bovenop de berg.

In Zía zie je goed hoe het lokale met het internationale wordt vermengd – en dat is dan wel weer leuk! Wat Blonde het meest is bijgebleven is het dakterras van restaurant Olympia Taverna en het fenomenale uitzicht over het eiland.

Heb je tijd over én een huurauto, dan is het zeker leuk om Zía eens te bezoeken. Al was het alleen al maar voor het uitzicht…

Wat is er te doen op Kos Zia

Wat is er te doen op Kos bergdorpje Zia

Wat is er te doen op Kos Zia toerisme

Embros Thermae

Therma Kos eiland

Therma Kos eiland 2

Wat is er te doen op Kos Therme

Psalidi beach

Wat is er te doen op Kos - bezienswaardigheden

Psalidi beach strand

Wat is er te doen op Kos Psalidi Beach

Fietsen

Wat is er te doen op Kos fietsen Nederlanders

Wat is er te doen op Kos Fietsen op Kos 2

Olijfolie

Olijfolie is één van de lokale producten waar Kos om geroemd wordt. En hoe leuk: je kunt allerlei olijfolie excursies plannen op het eiland! Zo is er op Kos een bottelarij van olijfolie te vinden met de naam:

Kos Olive Oil Bottling Factory
Bros Papadimitriou Partnership

En wil je nóg meer de totstandkoming van de lokale olijfolie beleven, dan is de Kos olive oil tasting & farm experience ook een aanrader.

Carretta Caretta schildpadden

Asklepieion (Asklepion)

Wist je dat Kos de geboorteplaats van Hippocrates is? Inderdaad, dé man waarnaar de eed van Hippocrates is vernoemd. Nog altijd leggen alle (para)medici deze belangrijke eed af, vóórdat ze officieel beëdigd worden als arts of iets dergelijks.

Asklepieion is de naam van de ruïnes van het bekendste ziekenhuis/sanatorium uit de antieke geschiedenis, waar Hippocrates de basis lag voor de Westerse geneeskunde zoals wij die nu kennen. Deze ruïnes liggen op zo’n drie kilometer ten zuidwesten van Kos-stad.

Asklepion
Foto: Wikipedia.

Vulkaaneiland Nissyros (Nissiros)

Foto: Wikipedia.

Overvaren naar Turkije

Kos ligt zo dichtbij Turkije dat je het andere continent bijna kunt ruiken. Vanaf Psalidi heb je direct zicht op de Turkse badplaats Bodrum. Dagelijks gaan er vanaf Kos-stad veerboten richting Marmaris en Bodrum.

Kos Bodrum

Dit artikel bevat gesponsorde content.

0 Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like