Negen maanden wachten op een zitting…

0 Shares
0
0
0

Negen maanden!! Negen maanden is hoelang Black & Blonde al zitten te wachten totdat de rechtbank ons een zittingsdatum mededeelt, zodat we ein-de-lijk de asielaanvraag van Black daar kunnen bespreken – die de IND wederom (wat Blonde betreft volledig ongegrond) heeft afgewezen. Ondertussen hebben we een advocaat die niet of nauwelijks op mails en telefoontjes reageert, waardoor de frustratie alleen maar groter groeit.

Black wil door met zijn leven. Blonde wil door met haar leven. Samen willen ze door met hun leven. Maar de bureaucratie is Nederland heeft hier een stop op gezet. En het is mega, maar dan ook écht mega KUT als je afhankelijk bent van instituties die over jouw leven moeten beslissen terwijl ze zo traag zijn als gemalen poppenstront.

Lage vs. Hoge kans van slagen

Volgens Verblijfblog(.nl) komt het Nederlandse asielbeleid erop neer dat asielaanvragen met weinig kans van slagen, bijvoorbeeld omdat zij afkomstig zijn uit een veilig land van herkomst, met prioriteit worden behandeld. 

Met andere woorden: als je hier onterecht bent omdat je uit een veilig land komt, moet je zo snel mogelijk weer opzouten want dan kost je de Nederlandse belastingbetaler geld. Daar kan Blonde nog inkomen. De andere kant van die medaille is echter dat asielzoekers die hier wél terecht zijn achteraan de rij staan – terwijl andere asielzoekers dus alsmaar maar voor blijven dringen. Volledig onterecht. 

Stel je voor dat jij in de rij staat te wachten voor een uitkering en je al die jaren daar vóór gewerkt hebt. En je ziet steeds iemand voordringen die nog NOOIT in zijn leven gewerkt heeft, maar net wel gehoord heeft dat in jouw rij ‘even snel geld te halen valt’. De één na de ander komt daarna even snel geld halen. En jij maar wachten… en wachten… en wachten… Op een gegeven moment is je geduld toch een keer op he?

Zo voelt Black zich dus. Maar het wordt nog een tikkie erger… Want stel nu eens dat jij EINDELIJK aan de beurt bent om je uitkering op te halen, maar degene die jou aan de balie helpt maakt een fout waardoor je weer opnieuw achteraan de rij aan moet sluiten. Dat gebeurde bij Black dus. En inmiddels staat hij al VIJF JAAR te wachten door de fout van die ‘baliemedewerker’.

De metaforen achterwege

Ok, laten we de metaforen even achterwege houden. Black komt uit een NIET-VEILIG land. Blonde noemt het soms ook wel ‘de hel op aarde’. Black is gevlucht voor zijn leven daar. En zijn ouders, broers, zussen zijn zelfs nóg steeds (dagelijks) in gevaar.

Hij heeft bewijs van doodsbedreigingen. Hij heeft bewijs van mishandelingen. Dus toen hij in 2015 in Nederland aankwam, heeft hij deze bewijzen aan zijn advocaat overhandigd. Ervan uitgaande dat zijn advocaat deze aan de IND zou overhandigen… maar zijn advocaat besloot de zaak over te dragen aan een andere, nieuwe advocaat. En oeps, toen is de advocaat ‘vergeten’ de MEEST BELANGRIJKE BEWIJZEN aan die tweede advocaat over te dragen. Dus terwijl Black al die tijd in de veronderstelling was dat die bewijzen bij de IND lagen, lagen ze in werkelijkheid nog in de archiefkast van zijn eerste advocaat. 

En ja, natuurlijk had die tweede, nieuwe advocaat aan Black gevraagd of hij nog belangrijke bewijzen had? En of alles al ingeleverd was? Het antwoord daarop was twee keer “Ja”. Vervolgens is er in drie jaar tijd nóg twee keer geprocedeerd in het kader van een herhaalde asielaanvraag. Zonder succes dus. Totdat Blonde er na diep doorvragen achterkwam dat DE BELANGRIJKSTE BEWIJZEN voor de asielaanvraag van Black nooit aan de IND waren overhandigd. 

Woedend was Blonde. Maar je kunt boos blijven of actie ondernemen, dus Black & Blonde kozen voor dat laatste.

De meest recente herhaalde asielaanvraag 

En nu? Nu is er in juli 2020 een nieuwe asielaanvraag bij de IND gedaan. Deze keer mét de belangrijkste bewijzen die Black had. En Blonde is ervan overtuigd dat die doorslaggevend zullen zijn. Want Blonde heeft deze bewijzen – met de hulp van de tweede advocaat – laten onderzoeken door een forensisch expert, en die heeft ze beoordeeld als “onvervalst” en dus: authentiek. 

Maar oh, wat een gezeik is het bij de IND om dat er nu nog doorheen te krijgen als novum (nieuw bewijs). En oh, wat stribbelen ze tegen bij de IND. 

Bovendien waren Black & Blonde niet zo blij met de eerste twee advocaten, dus hebben ze een nieuwe advocaat in de hand genomen. En dat is er blijkbaar één die niet zo graag communiceert. Deze advocaat is nooit bereikbaar, mailt zelden terug – en als deze advocaat terugmailt, dan is het vaak pas na enkele dagen of soms zelfs weken. Uiterst irritant, vindt Blonde.

Inmiddels zijn Black & Blonde dus een jaar verder sinds de indiening van de meest recente asielaanvraag. En waar de IND in drie maanden (voor hun doen snel) reageerde, laat de rechtbank nu al negen maanden op zich wachten… and counting…

Black & Blonde zijn inmiddels dus ruim een jaar verder en nog steeds geen steek opgeschoten. En in totaal wacht Black nu al zes jaar op zijn verblijfsvergunning, waar hij in principe gewoon goede gronden voor heeft om deze in Nederland aan te vragen. 

Bovendien is Black in zes jaar tijd helemaal geïntegreerd. Hem nu nog terugsturen zou uiterst moeilijk zijn – en nog steeds (of zelfs meer dan ooit) onveilig.

Onrecht

Blonde kan niet zo goed tegen onrecht.
En Black is het zat om zo te leven.

Blonde is woedend.
Blonde háát de bureaucratie in Nederland.
Blonde háát advocaten die niet reageren.
En Blonde háát het nodeloze wachten terwijl haar toekomst met Black in de handen van achteloze instituten ligt.

Maar Black is net afgestudeerd aan zijn MBO 2 opleiding, daar is Blonde dan wel weer trots op. Alleen werken mag hij niet. En trouwen kan officieel niet, zolang Black gegijzeld wordt door de IND. Op vakantie gaan naar het buitenland is ook geen optie, want dat mag Black niet. Alleen in het binnenland, meestal onder begeleiding van Blonde. 

Wat Blonde met dit artikel wilt zeggen? Eigenlijk wil ze zeggen dat het asielrecht niet altijd is wat het ‘in de kranten’ lijkt. En dat er ook gewoon mensen – en mensenlevens – achter de term “asielzoeker” zitten. En dat het vooral de overheid/regering is, die er een zooitje van maakt.

Blonde is helemaal klaar met de rechtbank. Klaar met de IND. En klaar met de advocaten.

Blonde is het gewoon HELEMAAL ZAT dat haar leven – en die van Black – in handen ligt van deze achteloze instanties, die het systeem boven de mens zetten.

0 Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like