Europa-Park Duitsland pretpark

Europa-Park: Blonde bezocht de heimat en het walhalla van pretpark attracties

8 Shares
8
0
0

Europa-Park is het grootste attractiepark van Duitsland, maarrrr… misschien had je er nog nooit van gehoord. Tot nu! Dit attractiepark is een bezoekje waard en kan zéker tippen aan de charmes van Disneyland Parijs. Het is zelfs een geduchte concurrent te noemen, volgens Blonde.

Blonde verleidde haar ouders en zus om mee te gaan op persreis en voilá: niet veel later zaten er vier personen in een veel te krappe Suzuki Alto op weg naar het kleine plaatsje Rust in Duitsland. “Weg met de rust”, was het motto. En het werd een driedaags uitje vol plezier!

Europa-Park & de familie Mack

Misschien wel even leuk om af te trappen met de eigenaren van Europa-Park: de familie Mack. Deze Duitse familie is ooit in Waldkirch begonnen met het vestigen van hun naam in de wagenbouw. Rond 1900 begint het familiebedrijf naast wagenbouw ook attracties voor kermissen te produceren. Niet lang daarna kwam er de bouw van achtbanen en andere attracties bij. Saillant detail: verschillende attracties in de Efteling en in Walibi Holland zijn ook afkomstig van de familie Mack. Denk bijvoorbeeld aan de Goliath (2002), Monsieur Cannibale (1988) en Max & Moritz (2020).

(Psst. Vandaar ook ‘heimat’ = geboorteplaats. Vat je ‘m? Hehe).

In 1972 gaan Franz Mack en zijn zoon Roland op een grote reis naar de Verenigde Staten. Daar komen beiden op het lumineuze idee om een eigen attractiepark te bouwen, dat tegelijkertijd een showroom moet zijn voor hun eigen attracties – die nog steeds in het Duitse plaatsje Waldkirch worden geproduceerd.

Het blijft niet lang bij ‘slechts’ een idee, want er wordt kort daarop gestart met de bouw van het attractiepark “Europa-Park”. Op 12 juli 1975 verwelkomt Europa-Park in Rust de allereerste bezoekers – het begin van een onstuitbaar succesverhaal.

Themagebieden

Net als de meeste pretparken kent Europa-Park ook verschillende themagebieden. Maar in dit geval zijn het niet alleen maar fictieve werelden, zoals in Disneyland Parijs of in de Efteling; de meeste themagebieden zijn hier namelijk vernoemd – en ingericht – naar een Europees land.

Er zijn in totaal 15 Europese ‘miniwerelden’ te vinden in het pretpark. Samen met 3 fantasiethemagebieden. In elk themagebied vind je bijpassend eten, maar ook de kleuren van de huisjes, de decoratie en de attracties zijn helemaal op deze miniwerelden aangepast.

De, in totaal, 18 themagebieden zijn:

 1. Duitsland
 2. Engeland
 3. Frankrijk
 4. Griekenland
 5. Holland
 6. Ierland
 7. Italië
 8. IJsland
 9. Luxemburg
 10. Oostenrijk
 11. Portugal
 12. Rusland
 13. Scandinavië
 14. Spanje
 15. Zwitserland
 16. Avonturenland
 17. Grimms Sprookjesbos
 18. Het Koninkrijk van de Minimoys

Met zoveel leuks te ontdekken is het moeilijk om een favoriet themagebied te kiezen. Toch vond Blonde IJsland heel leuk (hallo WODAN Timburcoaster en Blue Fire Megacoaster); Griekenland (Blonde kon geen genoeg krijgen van waterachterbaan Poseidon) en Zwitserland (yay, bobslee!).

Maar eigenlijk is alles het ontdekken waard. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Trek voor dit pretpark ook gerust meerdere dagen uit, want het hele resort – park, hotels, etc. – is rond de 100 hectare groot.

Uitgelicht: Arena of Football / Sports Bar in Engeland

Heb je zoiets van: “Ik wil tussen de achtbanen en attracties door eigenlijk wel een goed potje voetbal kijken”? Dan kun je terecht in de Sports Bar in Engeland – terwijl je kinderen of minder sportliefhebbende vrienden tekeer gaan in de Arena of Football. Daar vind je namelijk botsauto’s in de vorm van voetbalschoenen. Jaag de bal achterna en bots de tegenpartij gewoon uit de weg.

Sports Bar Europa-Park
De Sports Bar in themagebied Engeland.
Arena of Football Sports Bar Europa-Park
De Arena of Football met de leuke botsautootjes.

Uitgelicht: waterpark Rulantica

Is het lekker weer? Ga zwemmen! Is het minder lekker weer? Ga ook zwemmen!

In november 2019 werd de nieuwste toevoeging aan het Europa-Park resort geopend: waterwereld Rulantica. Eerder dat jaar (mei 2019) opende het nieuwe hotel Krønasår al zijn deuren. Beiden zijn gebouwd in een mix van Scandinavische stijlen. Volgens Travmagazine investeerde Europa-Park bij elkaar 180 miljoen euro in de bouw van het nieuwe hotel en in de realisatie van Rulantica. Dat is de grootste investering die het park ooit in één keer heeft gedaan.

Rulantica Europa-Park
Rulantica is het ontdekken waard! “Spetter, spatter, später… ik kom een druppel later.”

Main Street = Deutsche Allee

Oké, oké, deze is stiekem toch wel een beetje gebaseerd op Disneyland. Waar ze in Disneyland een Main Street hebben, hebben ze in Europa-Park de Deutsche Allee. Hetzelfde idee, maar dan: Duitser. Het is in ieder geval een gezellige lange straat richting de attracties. Aan de ene kant van de weg zie je een band spelen, en aan de andere kant kun je zomaar eens de mascotte van Europa-Park, Ed Euromaus, tegenkomen.

Ed Euromaus
Ed Euromaus
Deutsche Allee Europa-Park
Deutsche Allee (Main Street), Europa-Park.
Deutsche Allee gezelligheid
Gezelligheid aan de Deutsche Allee.

100(+) attracties, 13 achtbanen

Inmiddels heeft Blonde al het één en ander verklapt hierboven, maar dat je je in Europa-Park niet hoeft te vervelen is een ding wat zeker is. Met meer dan 100 attracties en 13 achtbanen is er voor jong en oud wat te doen.

Blonde durft zelfs met een zekere zin van zekerheid te zeggen dat het vrijwel onmogelijk is om alle attracties op één dag te doen. Boek daarom een leuk hotel en trek het liefst meerdere dagen voor dit pretparkbezoek uit. Overigens kun je ook kamperen naast Europa-Park, mocht je toevallig met de caravan/vouwwagen/camper of je tentje aanrijden.

45!!! restaurants

In heel Europa-Park vind je maar liefst 45!!! restaurants. Aan voedsel dus geen gebrek. En je kunt van de meest uiteenlopende keukens smullen.

Er is zelfs een restaurant dat – sinds 2014 – over 2 Michelin-sterren beschikt: het Ammolite restaurant. Dit lighthouse restaurant is een fine-dining concept dat zich in de vuurtoren van hotel Bell Rock bevindt.

Uitgelicht: smulbakkertje in Frankrijk

Oe-la-la! In themagebied Frankrijk zit een bakkertje waar Blonde geen genoeg van kon krijgen: de Elzasser bakkerij. Hier vind je alles behalve misbaksels. Naast dat hier 2x per dag brood naar eigen recept in een houtoven wordt gebakken, vind je er ook heerlijke croissants, chocolademuffins en andere Franse lekkernijen.

Dus ben je, je eigen broodjes kaas vergeten? Loop hier dan zeker even langs!

Elszasser bakkerij, Europa-Park
Het smulbakkertje in Europa-Park. In themagebied Frankrijk. Hier moét je geweest zijn volgens Blonde.
Hét Smulbakkertje.
Hét Smulbakkertje.

Uitgelicht: FoodLoop in Luxemburg

Je eten op je tafel bezorgd via een achtbaan mét looping? Dat gebeurt in restaurant FoodLoop. Via het touchscreen aan tafel bestel je je favoriete drankje en een gerecht van een internationale kaart. Vervolgens komt je eten in een pannetje van de 1e etage naar beneden… op een rails! En let op, want het kan zomaar over de kop gaan ergens. Snacks on tracks, waar vind je dat nog meer?

Uitgelicht: Europa-Park Rock Café in Duitsland

Wat is dat nou? Ontdekte Blonde toch ook stiekem een beetje een Amerikaans concept in Europa-Park?! In de sfeer van een “Amerikaanse diner” kun je in het Rock Café genieten van heel veel lekkere vleesgerechten, zoals spareribs en flinke Angus burgers. Geen wonder dat dit restaurant in themagebied Duitsland ligt dus, want die Duitsers houden meestal wel van een goed stuk vlees. En misschien jij ook? Maak je gerecht helemaal af met een toetje van brownie en ijs!

Uitgelicht: Het Molencafé in Holland

Blonde had het voorrecht om in 2016 bij de opening te mogen zijn van het – toen nog gloedjenieuwe – Molencafé in themagebied Holland. Dit concept was bedacht en volledig uitgewerkt door studenten van de NHTV Internationale Hogeschool in Breda. En, omdat de familie Mack het zo’n geweldig uitgewerkt voorstel vond, hebben ze het in de praktijk gebracht.

In het Molencafé kun je verse poffertjes eten, met een klontje boter en poedersuiker. Jummm!

Molencafe, Europa-Park
De studenten van de NHTV die het Molencafé bedacht en uitgewerkt hebben. Met links Thomas Mack en rechts Henk Groenen.
Ed Euromaus Molencafe europa-Park
Ed Euromaus en zijn poezenvriendin houden het uitgewerkte voorstel voor het Molencafé vast.

Optocht? Mwah. Shows? WOW!

De optocht in Europa-Park vond Blonde niet zo spectaculair. Misschien lag het aan het leeftijdsverschil met de vele andere kijkers van de optocht. Maar het was ook een dingetje van “er geen feeling mee hebben”. Want zeg nou zelf: Donald Duck, Mickey Mouse en Toy Story kennen we allemaal. Maar Arthur en de Minimoys? En vele andere onbekende sprookjesfiguren? Méh, toch minder boeiend.

De shows in Europa-Park daarentegen, dat vond Blonde wel wat. Normaal is ze niet zo’n showmens, maar er worden zo ontzettend veel shows in Europa-Park gegeven, dat ze er op z’n minst één wilde zien. En wat een spektakel!

Blonde’s *kuch* ‘professionele’ mening…

Achtbanen ‘testen’; poffertjes proeven en bootjes varen. Als je daar je ‘professionele’ mening over moet geven heb je niet zo’n slecht leven, toch?

Europa-Park is na Disneyland Parijs het bestbezochte pretpark in Europa en dat is niet gek. Blonde vond het hier fantastisch! Er zijn attracties voor jong en oud; er is van alles wat te eten en je kunt je hier dagenlang achter elkaar vermaken en nog steeds nieuwe dingen tegenkomen. Op Europa-Park raak je niet snel uitgekeken. Daarom zeggen ze ook wel: wie hier één keer geweest is, komt zeker nog eens terug. En ja… Blonde komt zeker nog eens terug! Al is het alleen al maar om volgende keer ook te kunnen zwemmen in waterparadijs Rulantica.

Tip: Halloween in Europa-Park

Voor de meeste Nederlanders is Halloween niet echt een big happening, maar daar denken ze in Europa-Park heel anders over. Met Halloween worden hier duizenden pompoenen, appels, chrysanten, maïsplanten and strobalen van stal gehaald om de laatste warme dagen van het jaar een bijzondere sfeer te geven. Tegen deze achtergrond word je verwelkomd door allerlei ‘creepy’ figuren en geesten. Ook het showprogramma, de parade, het eten en drinken, de hotels en attracties zorgen voor een gruwelijk mooie griezelbeleving.

Je zou denken dat de Kerstviering hier belangrijker is, maar nee… in Europa-Park zetten ze alles op alles om jou een fantastische herfst en Halloween te geven!

Tickets boek je hier.

Europa-Park Halloween

Overnachten

Nét zo spectaculair als het park zelf zijn de themahotels en het Camp Resort rondom Europa-Park.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in een hotel of B&B in de buurt te overnachten, maar dit is bij lange na niet zo leuk als in één van de themahotels.

Route & adres

Europa-Park ligt in zuid-Duitsland, in het Zwarte Woud. Van Utrecht (centraal punt in Nederland) naar Rust, Duitsland ben je zo’n 6 uur onderweg. Je kunt er natuurlijk ‘zomaar’ even naartoe gaan, of je kunt Europa-Park als tussenstop aandoen terwijl je op weg bent naar een andere vakantiebestemming.

Adres
Europa-Park-Straße 2
77977 Rust
Duitsland

www.europapark.de/nl

Europa-Park ingang
Voor de ingang van Europa-Park.
Monorail, Europa-Park
Daar schiet de monorail al voorbij…
Europa-Rail
De Europa-Park Monorail.
Themagebied Frankrijk, Europa-Park
Themagebied Frankrijk, Europa-Park.
Zwitserland Europa-Park
Het themagebied Zwitserland in Europa-Park. En mennnn, het rook hier naar kaasfondue joh!
Bobslee Zwitserland, Europa-Park
De Bobslee in Zwitserland, Europa-Park.
Waterachtbaan Poseidon, Europa-Park
De waterachtbaan Poseidon, Europa-Park.
Achtbanen, Europa-Park
Aan achtbanen geen gebrek in Europa-Park.
Italië, Europa-Park
Themagebied Italië in Europa-Park.
Engeland Bus-go-round
Themagebied Engeland, waar papa lekker van het zonnetje geniet terwijl de kleintjes een busritje maken.
De piraña van de Efteling hebben ze hier ook gewoon!
IJsland, Europa-Park
Themagebied IJsland in Europa-Park.
IJsland achtbanen
Ook in IJsland geen gebrek aan achtbanen en loopings!
Ganzenmoeder in Avonturenland.
Avonturenland, Europa-Park
Rondvaren in avonturenland.

Dit artikel bevat gesponsorde content.

8 Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like