Isa Bey Moskee zijkant

De buitengewoon mooie Isa Bey-Moskee in Selçuk

0 Shares
0
0
0

In het Turkse stadje Selçuk, vlakbij Kusadasi, staat een prachtige 14-eeuwse Moskee: de Isa Bey-moskee. Dankzij een lieve taxichauffeur in Kusadasi, die mijn moeder en mij een hele dag rondreed in de buurt van Selçuk, hebben we o.a. de Isa Bey-moskee kunnen bezoeken. Dit combineerde we met een tripje naar de ruïnestad Efeze, het Turkse bergdorpje Sirince en een bezoek aan de heilige rustplaats van Maria.

Tip: ik raad je aan je bezoek aan de Isa Bey-moskee ook met andere uitjes te combineren. Het is namelijk zeer leuk om hier te zijn, maar een beetje overdreven wellicht om er speciaal naartoe te rijden. Je hebt het binnen een uur wel gezien.

Ik ben dan ook niet erg lang in de moskee geweest, maar ik heb vooral prachtige foto’s van de tuin kunnen maken. Een vriendelijke Turkse man die voor de deur van de moskee kunstvoorwerpen van onyx verkocht, zette ik ook nog op de foto. Natuurlijk nadat ik eerst twee souvenirs bij hem had afgenomen. En die staan nog steeds te pronken in mijn woonkamer! 🙂

De Isa Bey-Moskee

De Isa Bey-moskee (Turks: İsa Bey Camii), gebouwd in 1374–1375, is één van de oudste en meest indrukwekkende architecturale kunstwerken die overgebleven zijn van de Anatolische beyliks.

Anatolische beyliks waren kleine vorstendommen (of kleine koninkrijken) in Anatolië (een iets kleiner gebied dan het Turkije zoals wij dat nu kennen), geregeerd door beys, waarvan de eerste aan het einde van de 11e eeuw werden gesticht. Een tweede, meer uitgebreide periode van stichtingen vond plaats als gevolg van het verval van het Seltsjoeken-sultanaat Rûm in de tweede helft van de 13e eeuw. Een bey was in het oude Turkije een soort van adellijke eretitel, die traditioneel werd toegepast op mensen met een speciale afstamming van de leiders of heersers van gebieden van verschillende grootte in de talrijke Turkse koninkrijken, emiraten, sultanaten en rijken in Centraal-Azië, Zuid-Azië en het Midden-Oosten, zoals bijvoorbeeld de Ottomanen. Een hele mond vol. Maar dan had je dus ook wat, als je zo’n titel ‘bezat’.

Uniek aan deze plek is dat het, het oudste voorbeeld van een Turkse moskee met een binnenplaats is.

Ik deel wat foto’s zodat je met me mee kunt kijken…

Kedi Isa Bey Mosque

Trappen Isa Bey Moskee

Geen eigen foto. Bron: itinari.com.

Isa Bey Moskee 2

Isa Bey Moskee

IBM binnen

Isabey Camii

Isa Bey Moskee verkoper

0 Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You May Also Like